Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata to napój powszechnie znany, choć nie każdy zna jej dobroczynny wpływ na organizm. Czym jest zielona herbata i jakie są jej właściwości? Sprawdź!

 

Herbata pochodzi z Azji i obecnie jest uprawiana na całym świecie w klimacie równikowym tropikalnym i subtropikalnym. Aby przygotować zieloną herbatę, pozyskuje się młode liście z górnej części krzewu, które następnie poddawane są działaniu pary wodnej. Zabieg ten ma na celu zahamowanie utraty cennych witamin. Końcowym etapem przygotowania zielonej herbaty jest jej suszenie, w taki sposób by pozostało w niej nie więcej niż 10% wody.

 

Właściwości zielonej herbaty były już wykorzystywane w tradycyjnej medycynie chińskiej. Gasi pragnienie, łagodzi zmęczenie i świąd, a także ułatwia oddawanie moczu. Od wieków uważa się także, że jej regularne spożywanie wydłuża życie o kilka lat.

 

Występujące w zielonej herbacie polifenole, flawonoidy oraz alkaloidy mają działanie prozdrowotne, co zostało potwierdzone badaniami. Do ważnych zalet zielonej herbaty zalicza się właściwości:

  • przeciwnowotworowe – wysoka zawartość antyoksydantów hamuje działanie na DNA znajdujących się w organizmie człowieka wolnych rodników;
  • odchudzające – zawartość kofeiny oraz galusanu epigalokatechiny sprzyja spalaniu tłuszczu i hamuje jego wchłanianie. Zaleca się jej spożywanie szczególnie przed snem.

Powyższe właściwości zielonej herbaty wpłynęły na zastosowanie jej nie tylko w postaci naparu do picia, ale także w kosmetyce. Antyoksydanty są ważnym składnikiem kremów antycellulitowych i zapobiegających występowaniu oznak starzenia się skóry, szczególnie tej wystawianej często na słońce. Ponadto zieloną herbatę dodaje się do past do zębów, gdyż ma właściwości odświeżające, przeciwpróchnicze oraz zapobiega rozwojowi paradontozy.

 

Badania wykazały, że spożywanie zielonej herbaty ma także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Kofeina i teina występujące w jej składzie działają stymulująco na mózg, redukują zmęczenie, pomagają się odprężyć oraz przyspieszają procesy zapamiętywania. Dodatkowo niektóre źródła podają, że zielona herbata hamuje rozwój choroby Alzheimera.

 

O dobroczynnych właściwościach zielonej herbaty mówi się także w kontekście układu krwionośnego. Zielonkawy napar spożywany regularnie zmniejsza ilość cholesterolu we krwi, a co za tym idzie minimalizuje ryzyko rozwoju miażdżycy. Ponadto wpływa korzystnie na naczynia krwionośne i wieńcowe, serce, a także ciśnienie tętnicze.

 

Należy jednak pamiętać, że zielona herbata może mieć negatywny wpływ na organizm człowieka. Ze względu na zawartość taniny nie zaleca się jej spożywania przez dzieci i kobiety w ciąży. Składnik ten może także powodować problemy żołądkowe. Ponadto katechiny zawarte w zielonej herbacie hamują wchłanianie żelaza i mogą powodować anemię. Zielona herbata powoduje także wypłukiwanie wapnia z organizmu, co może prowadzić do osteoporozy. Dlatego nie jest idealnym napojem dla osób starszych i mających problemy z układem kostnym. Spożywanie zielonej herbaty jest również przeciwwskazane osobom chorującym na nadciśnienie. Jej składniki mogą osłabiać działanie leków obniżających ciśnienie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *