Jak zrobić sushi – jak przygotować potrawę z ryżu i surowej ryby, która jest niezwykle smaczna, bogata w składniki odżywcze i przede wszystkim zdrowa? Łatwo zauważyć, że Japończycy, którzy przecież przepadają za sushi, nie cierpią zazwyczaj na otyłość, są zdrowi oraz w pełni pogody ducha i wigoru. Czy to dzięki sushi? Cóż, odpowiedz o sobie przede wszystkim na pytanie czym jest ten posiłek.
Czym jest sushi? Przygotuj ryż
Jest to potrawa ze specyficznego rodzaju ryżu, prasowanych alg, warzyw, a także surowych ryb. Przygotowując sushi trzeba mieć na uwadze, że nie możemy korzystać ze zwykłego ryżu. Ryż taki musi być zaprawiony octem. Dodatkowo, charakteryzuje się on krótkim terminem przydatności. Taki ryż nazywany jest shari. To właśnie ten rodzaj wykorzystują Japończycy. Różni się on nieco od ryżu, jaki znamy w Polsce. Ma on swój konkretny gatunek i dbając o to, aby nasze sushi było jak najbardziej wierne oryginałowi – nie powinniśmy mieszać gatunków. Ziarna shari powinny mieć długość jak najbardziej zbliżoną do 5 mm. Dodatkowo, powinny mieć w miarę okrągły kształt. Taki rodzaj ryżu charakteryzuje się wysoką zawartością amylopektyny. Z czym to się wiąże? Cóż, przede wszystkim łatwiej się on skleja, dzięki czemu sushi będzie bardziej solidne i zbite. Sushi, które powstanie, nie będzie się rozpadać. Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sushi –najpierw zadbaj o odpowiedni ryż.
Technika rolowania
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sushi, warto nauczyć się techniki zawijania rolek. Podstawą tutaj są prasowane algi morskie, czyli nori. Najpierw trzeba je rozłożyć na macie, którą układamy błyszczącą stroną do dołu. Na środku trzeba położyć warstwę ryżu. Ręce podczas tego procesu należy maczać w wodzie, aby za bardzo nie przyklejały się do ryżu ani do alg. Następnie pozostaje już wykonać rolki sushi. Technikę najlepiej poznać z samouczka, których jest pełno w internecie. Wiele osób udziela dokładnych instrukcji, choćby na YouTube. Istnieje kilka rodzajów sushi, a najpopularniejszym jest maki. Ten rodzaj sushi może występować w trzech wariantach. Futomaki to duże rolki składające się z kilku składników. Hosomaki – te są z kolei mniejsze i posiadają niewiele składników. Uramaki to sushi, kiedy to nori znajduje się w środku, a ryż je otacza i znajduje się na zewnątrz.
Serce sushi
Najważniejszym składnikiem sushi, odpowiadającym za niego jakość, jest oczywiście mięso ryby. Najlepiej pozyskiwać je ze sprawdzonego źródła. Najlepiej by były one świeże, z mrożonej ryby nie wyjdzie dobre sushi. Najlepsze sushi wychodzi z łososia, węgorza lub też tuńczyka. Jeżeli chcesz urozmaicić potrawę i zastanawiasz się jak zrobić sushi – można do niego dodać krewetki lub kawior. Co ciekawe, istnieje także wersja dla wegetarian. W takich odmianach mięso z ryby można zastąpić awokado, pędami bambusa lub też ogórkami. Dobre sushi podaje się z dobrymi dodatkami. Najlepiej w tej roli sprawdzi się wasabi, marynowany imbir czy zielony chrzan. Popularny jest także sos sojowy. Szczególnie pobudzi kubki smakowe imbir, który pomoże przegryźć się różnym smakom. Wasabi należy nakładać bezpośrednio na rolki, te można później zamoczyć w sosie sojowym.
Sushi dla każdego
Sushi to posiłek zdrowy i wymagający sporo wprawy, zwłaszcza według oryginalnej japońskiej receptury. Jeżeli chcesz zakosztować nieco odległych smaków, możesz zawsze spróbować z uproszczonymi wersjami, stosować mniej składników, a także przystosować ich jakość do tego, co będziesz mieć pod ręką. Niezależnie od tego, jakie składniki wykorzystasz, z pewnością efekt będzie zadowalający, a twoja dieta zdrowsza i smaczniejsza.