Mięta – właściwości

Mięta – właściwości dotyczą przede wszystkim działania leczniczego. Mięta jest stosowana zarówno w lecznictwie, jak i jako dodatek do potraw z uwagi na swoje walory smakowe. Zioło to jest powszechnie znane w Polsce i znajduje się w wielu polskich domach. Warto zatem dowiedzieć się na jakie dolegliwości jest w stanie pomagać mięta i kiedy warto po liście tej rośliny sięgać. Mięta swoje bardzo skuteczne działanie zawdzięcza zawartości wielu witamin oraz składników mineralnych. W niektórych odmianach mięty można także znaleźć wiele przeciwutleniaczy, które także mają bardzo pozytywne działanie dla organizmu. Jak najbardziej warto się zatem zainteresować wybraniem takich produktów, które sprawdzą się rewelacyjnie.

Mięta właściwości – idealne rozwiązanie na podrażniony układ pokarmowy

Mięta słynie głównie ze swojego kojącego działania na układ pokarmowy i za sprawą łagodzenia podrażnień. Liście mięty są w stanie rozkurczać mięśnie gładkie w przewodzie pokarmowym i dzięki temu łagodzony jest ból. Mięta świetnie sprawdza się w przypadku takich problemów jak wzdęcia oraz zaparcia i może być doskonałym wyborem. Dodatkowo liście zawierają mentol, który wpływa na zmniejszenie produkcji żółci. Mięta właściwości kojące dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego wykazuje w przypadku picia naparu z liści i łodyg. Zalecane jest nawet regularne spożywanie takich naparów po ciężkostrawnych daniach, aby układ pokarmowy mógł działać zdecydowanie sprawniej.

Mięta działa również na zwiększenie ilości soku żołądkowego. W ten sposób usprawnia procesy trawienne i polepsza wchłanianie pokarmów. Mięta właściwości wykazuje również w przypadku chęci zrzucenia zbędnych kilogramów. Właściwości mięty pozwalają bowiem na wspomaganie procesu odchudzania i osoby chcące pozbyć się nadmiarowej wagi powinny wprowadzić do swojej diety napary z tego zioła.

Mięta jest polecana w formie leczniczej także dla osób, które cierpią na zespół jelita drażliwego. W tym przypadku olejek z mięty jest w stanie wyraźnie łagodzić dolegliwości bólowe.

Liście i łodygi mięty posiadają także działanie antybakteryjne oraz antywirusowe. Tym samym są w stanie pomagać w zwalczaniu bakterii takich jak Salmonella, E. coli czy gronkowiec złocisty, które są odpowiedzialne za dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Mięta posiada także działanie uspokajające i zalecane jest jej spożywanie w sytuacjach stresujących. Pod tym względem zioła mięty przypominają zieloną herbatę. Zawarty w liściach i łodygach mięty mentanol sprawia, że wypicie szklanki takiej herbaty przed snem, poprawia jego jakość. Sen będzie spokojniejszy i znacznie głębszy. Osoby mające problem z budzeniem się w nocy powinny zatem rozważyć postawienie na napar z mięty.

Mięta w postaci maści

Mięta oprócz naturalnej postaci może być także jednym z kluczowych składników różnego rodzaju maści. Mogą one pomagać w nerwobólach oraz bólach mięśniowych. Często jest również składnikiem żeli rozgrzewających, które są stosowane na silne bóle. Zastosowań mięty jest zatem naprawdę sporo.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *