Właściwości czerwonej herbaty

Lista właściwości czerwonej herbaty jest długa. Sprzyja ona m.in. odchudzaniu oraz poprawie pamięci i zapamiętywania. Z pewnością posmakuje miłośnikom aromatycznych herbat jak i zwolennikom zdrowego trybu życia. W poniższym artykule znajdziesz informacje o pochodzeniu i rodzajach czerwonej herbaty, a także o jej zaletach i przeciwwskazaniach do jej spożywania.

 

Czerwona herbata – skąd się bierze?

Czerwona herbata może być Ci lepiej znana pod nazwą Pu-erh. Wzięła się ona z miejsca pochodzenia herbaty, czyli Pu’er, znajdującego się w południowym regionie Chin. Nie jest to jednak “nowy” rodzaj herbaty, bo wywodzi się ona z tej samej rośliny, co czarna herbata.

 

Czerwona herbata ma bardziej gorzki smak i mocniejszy aromat oraz czerwony kolor, który zawdzięcza procesowi fermentacji, w której wyniku powstaje. Zapewnia jej to niesamowitą naturalną konserwację, bo można ją przechowywać (w odpowiednich warunkach) nawet 50 lat! Czerwona herbata jest więc rekordzistką w tej dziedzinie, bo pozostałe herbaty można przechowywać około roku. Odmiany Pu-erh:

  • Shu – poddawana procesowi fermentacji nadającej charakterystyczny smak, kolor i aromat. Może być parzona bezpośrednio po zakończeniu procesu fermentacji jak i “leżakować”,
  • Sheng – starzeje się naturalnie z biegiem czasu, dzięki czemu może “leżakować” latami.

 

Zalety czerwonej herbaty

Czy wiedziałeś_aś, że ze względu na swoje zalety Pu-erh była niegdyś przywilejem, którego mógł doświadczać wyłącznie cesarz Chin? Na szczęście czasy się zmieniły i dzisiaj jest ona dostępna dla każdego. Przedstawimy Ci w punktach właściwości czerwonej herbaty (z krótkim omówieniem):

  • poprawia pamięć i zdolność zapamiętywania oraz koncentrację,
  • wspomaga trawienie i odchudzanie dzięki zawartym w niej polifenolach, które przyspieszają metabolizm,
  • działa antybakteryjnie i odkażająco, więc wspomoże leczenie stanów zapalnych jamy ustnej i gardła,
  • chroni przed próchnicą dzięki naturalnej zawartości fluoru,
  • działa uspokajająco dzięki zawartości kwasu GABA, który działa wyciszająco poprzez regulację poziomu stresu,
  • zmniejsza “zły” cholesterol,
  • działa przeciwstarzeniowo i zapobiega rozwojowi ciężkich chorób przewlekłych i nowotworów.

 

Kiedy nie pić czerwonej herbaty?

Niestety, z Pu-erh jest jak ze wszystkim – mimo wielu właściwości czerwonej herbaty, nie należy przesadzać z jej spożyciem i pić ją w rozsądnych ilościach. Przez obecność garbników – naturalnych związków roślinnych – może wypłukiwać minerały jak np. wapń i żelazo oraz prowadzić do utraty wody z organizmu. To niestety poważne przeciwwskazania dla osób chorujących na anemię lub osteoporozę.

 

Czerwona herbata może także działać pobudzająco i podnosić ciśnienie tętnicze krwi. Są to konsekwencje zawartej w niej kofeiny i teiny. Pu-erh jest więc niewskazana w diecie osób, które nie powinny spożywać tych składników, czyli m.in. kobiet w ciąży czy nadciśnieniowców. Ponadto może wywoływać drażliwość, bezsenność i nerwowość.

 

Pu-erh – jak ją parzyć? Jak ją pić?

Liście czerwonej herbaty zalej wodą o temperaturze 90-96°C. Parz je 1-3 minuty, a potem wyjmij z naczynia. Pu-erh można parzyć nawet trzykrotnie z jednej porcji liści, więc nie wyrzucaj ich po pierwszym parzeniu! Ze względu na działanie osłabiające wchłanianie żelaza, nie powinno się pić czerwonej herbaty zaraz po posiłku. Zdecydowanie bezpieczniej będzie odczekać kilkanaście lub kilkadziesiąt minut, zanim sięgnie się po kubek z tym aromatycznym napojem.

Dodaj komentarz